lunes, 9 de abril de 2018

LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES

La competència és la demostració de la capacitat. Les capacitats s’integren en processos cognitius, afectius, socials i funcionals. Ser competent és utilitzar allò que s’ha aprés per a resoldre situacions reals i exigix: saber, fer i voler. La competència es demostra en els escenaris vius d’un context real. En el marc de la proposta realitzada per la Unió Europea, s’han identificat huit competències bàsiques. 

1. Competència en Comunicació Lingüística: el desenrotllament d’esta competència comporta el domini de la llengua oral i escrita en múltiples contextos i l’ús funcional de, almenys, una llengua estrangera. 

2. Compètencia Matemàtica: el desenrotllament d’esta competència suposa aplicar espontàniament, en els àmbits personal i social, aquelles destreses i actituds que permeten raonar matemàticament.

3. Competència en el Coneixement i la Interacció amb el Mon Fisic: esta competència permet adoptar una disposició a una vida física i mental saludable. Així, formen part d’esta competència l’ús responsable dels recursos naturals, l’atenció al medi ambient, el consum racional, i la protecció de la salut com a elements clau de la qualitat de vida de les persones. 

4. Competència Cultural i Artística: el desenrotllament d’esta competència suposa apreciar el fet cultural en general i el fet artístic en particular. 

5. Competència per a Aprendre a Aprendre: el desenrotllament d’esta competència suposa disposar d’habilitats per a iniciar-se en l’aprenentatge i ser capaç de continuar aprenent de manera cada vegada més eficaç i autònoma d’acord amb els propis objectius i necessitats. 

6. Autonomia i Iniciativa Personal: esta competència suposa adquirir la consciència i aplicació d’un conjunt de valors i actituds personals interrelacionades, com la responsabilitat, la perseverança, el coneixement de si mateix i l’autoestima, la creativitat, l’autocrítica, el control emocional, la capacitat de triar, de calcular riscos i d’assumir-los, d’afrontar els problemes, així com la capacitat de demorar la necessitat de satisfacció immediata i d’aprendre dels errors. 

7. Competència Social i Ciutadana: esta competència comporta ser conscient que no tota posició  personal és ètica si no està basada en el respecte i afavorix la comprensió crítica de la realitat històrica i social del món 

8. Competència Digital: ser competent en el tractament de la informació comporta fer ús habitual dels recursos tecnològics per a resoldre problemes reals de manera eficient. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario