jueves, 5 de abril de 2018

ALGUNES DANCES I BALLS TRADICIONALS VALENCIANS

El ball tradicional valencià és tot el conjunt de balls que el poble valencià ha assumit com a propis i que han anat transmetent-se de generació en generació. La major part d’ells solien interpretar-se en qualsevol ocasió festiva, com les reunions de familiars o d’amics, celebració d’onomàstiques, matances, collites, etc. A més, podien fer-se a l’interior de les cases, al carrer, davant les portes, o a les eres de batre.


Les Jotes: La jota és un cant quasi sempre ballable, que s'estén per totes les comarques espanyoles, que apareix a finals del segle XVIII arraconant a altres balls més antics.
Alguns moviments bàsics d'aquest ball són les passades, el valseo (amb la parella solta o agafada) i les rondes. Com a exemples de jotes populars podem citar la Jota de Banyeres, Jota de Xixona, Jota Coliveria, Jota Bonica, Jota del Castellut, Jota de Sella, Jota de Benimantell..." 



Les Seguidilles: es tracta dun dels ritmes de caràcter popular més antics i que entronca, segons areix, amb la tradició musical del sud espanyol. D'aquesta manera musical s'han trobat menys exemples però probablement degué d'existir al voltant de tota la província.
Com a mostres deste tipus de balls podem citar els Seguidilles de la Foia i les Seguidilles de Benimantell."


El Fandango: és un cant i un ball dorigen incert i era conegut a finals del segle XVII. En la província d'Alacant el Fandango modifica la seua estructura original i es transforma en un tipus de fandango denominat alicantino o de cobla partida. En ell, la cobla es dividix en dos mitats separades per una breu melodia que l'home aprofita per a rondar a la seua parella.• Són exemples deste tipus de ball: la Pedreguera de Benissa, el Fandango de Banyeres, el Fandango de Castalla, el Fandanguet d'Ibi, la Malaguenya d'Onil i el Ball Xafat de Crevillent.

No hay comentarios:

Publicar un comentario