domingo, 8 de abril de 2018

EL CANT VALENCIÀ D’ESTIL

El cant valencià d’estil naix en l’últim terç del segle XIX, a partir de formes més senzilles del folklore musical autòcton. És una forma de cant de gran virtuosisme per l’acusat desenvolupament melismàtic, per la seua llibertat rítmica i que guarda la vitalitat de la improvisació melòdica sobre diferents vares o estils.

El cant d’estil naix en aquella època en què s’està produint el canvi d’una societat tradicional a la societat industrial. Naix el fonògraf, la ràdio, el món del disc. En aquell moment en què les músiques de tradició anaven perdent les seues funcions al mateix temps que anava canviant la vida, ací sorgeix aquesta forma de cant, que, assumint els elements més genuïns del llenguatge musical de la nostra tradició, es converteix en un producte sofisticat i genera una nòmina de cantaors d’una gran altura tècnica i un contacte profund amb la població.


D’alguna manera, el cant d’estil naix com un esforç de l’antiga música tradicional per a adaptar-se als nous tempàgs. Realment arriba a convertir-se en un producte normal i competitiu dins el panorama de novetats que arriben a la població per la ràdio, els discos i la modernitat de l’època.

Els cantaors d’estil són estrelles, són artistes que tenen els seus seguidors. Graven discos i són contractats per a actuar en festes i esdeveniments d’importància.

Ací us deixe un vídeo publicat per la Generalitat Valenciana, amb l'actuació de divers cantaors que recorre places del centre històric de la ciutat de València i que finalitza amb una actuació al claustre gòtic del Centre del Carme.


No hay comentarios:

Publicar un comentario