miércoles, 21 de marzo de 2018

LES RONDALLES COM A RECURS EDUCATIU



QUÈ ÉS UNA RONDALLA?


És un relat o narració en prosa que normalment es transmetia oralment. Té caràcter anònim i conta fets imaginaris, desenvolupats amb uns personatges, un argument i un espai determinats. Pertanyen a un patrimoni col·lectiu que remet a la cultura indoeuropea.


Els valors suprems de l'amor, la fidelitat i l'amistat són temes molt comuns.



PERQUÈ TREBALLAR RONDALLES A CLASSE?


És interessant treballar les rondalles a classe ja que es poden treballar els valors abans anomenats. Podem fer reflexions amb els xiquets per a destacar la importància de l'amistat i l'amor per la nostra família i amics. Als xiquets els agrada molt els contes on apareixen personatges que siguen herois i podriem relacionar els herois de les rondalles amb herois actuals com Superman per exemple.

A més, podem fer un joc amb ells on aparega els diferents personatges de les rondalles: l'heroi, la princesa, etc. Un exemple seria un joc de psicomotricitat on cada xiquet puga representar un paper i tinguen que passar per moltes proves per a rescatar a la princesa. En l'assignatura de música una activitat molt interessant i motivadora per a els xiquets és posar sons o petites melodies a cadascun dels personatges.

Amb les rondalles podem treballar la imaginació i creativitat dels xiquets.


A les rondalles hi sol haver 7 tipus de personatges (tot i que no sempre apareixen tots): l'heroi, el fals heroi, l'agressor, el donant de l'objecte màgic, la víctima, i els auxiliars de l'heroi.


Ací us deixe l'enllaç a dos webs amb rondalles, la biografia d'Enric Valor , la música de les rondalles i bibliografia, que pot ser molt útil per a la classe.



https://www.uv.es/~sillam/RondallaNet/laweb.htm

http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/24240

No hay comentarios:

Publicar un comentario